Moottoripyörä (A1, A2, A)

A-kortti

Moottoripyöräkortti (A1, A2, A)

Moottoripyöräkortti oikeuttaa sinua kuljettamaan luokkaa vastaavan moottoripyörän lisäksi muun muassa mopoa, mopoautoa ja traktoria. Lue lisää ajo-oikeuksista.

Ajokortti on aina arvokas investointi. Arvoihimme kuuluu läpinäkyvä ja rehellinen hinnan ilmoitus. Yhtenä harvoista autokouluista olemme edullisen alkaen -hinnan lisäksi asettaneet kurssille myös hintakaton. Moottoripyöräkurssi sisältää lakisääteisesti vähintään 5 ajotuntia. Ensimmäistä korttia suorittavien on kuitenkin ajettava tavallisesti muutamia lisäajotunteja saavuttaakseen riittävän ajotaidon kokeen läpäisemiseksi.  Sen sijaan AM- tai B-luokan ajokortin omaavat suorittavat kurssin yleensä vähemmällä harjoittelulla, ottaen tavallisesti 1-2 lisäajotuntia.

A2- ja A- korttia suorittaville suosittelemme aluksi vapaaehtoista peruskäsittelytuntia kevytmoottoripyörällä. Perusasiat on helpompi ottaa haltuun kevyellä pyörällä ja  sen ansiosta lopullinen harjoittelumäärä pienenee.

Moottoripyöräkortin voi suorittaa myös harjoitusluvalla. Tällöin suoritat neljä ajotuntia, teoriakokeen ja käsittelykokeen. Näiden jälkeen voit hakea harjoituslupaa Ajovarmalta. Harjoittelet itsenäisesti omalla pyörällä enintään kolme kuukautta ja suoritat ajokokeen omatoimisesti. Ajokokeen suoritettuasi saat moottoripyöräkortin.

Allaolevasta hinnastosta näet lopullisen hinnan määräytymisen perusteet. Lopullinen hinta määräytyy jokaisen oppilaan yksilöllisen harjoittelun tarpeen mukaan. HINTAKATTO varmistaa maksimihinnan, jonka yli emme laskuta kurssista.

Hinnasto A1 (K16)

A1 kurssi hinnastoKurssihinta minimiopetusmäärällä
Koko kurssi autokoulussa
Sisältää
Oppimateriaalin
5 ajotuntia á 50minuuttia
Pyörän käytön 1. käsittely- ja 1. ajokokeessa
Lisäksi EAS koulutuksen ensimmäistä ajokorttia suorittavalle 45€
Ensimmäistä ajokorttia suorittavalle 595€
+viranomaismaksut alkaen 127€

Ajokortilliselle 550€
+ viranomaismaksut alkaen 127€

Harjoitusluvalla suorittaessa
Sisältää
Oppimateriaalin
5 ajotuntia á 50minuuttia
Pyörän käytön tutkinnossa
Lisäksi EAS koulutuksen ensimmäistä ajokorttia suorittavalle 45€
Ensimmäistä ajokorttia suorittavalle 513€
+viranomaismaksut alkaen 157€

Ajokortilliselle 468€
+ viranomaismaksut alkaen 157€
Kurssin hintakatto
(ei sisällä viranomaismaksuja)
1100€
+ viranomaismaksut alkaen 127€
Lisäopetusmaksut
Lisäajotunti (á 50min)82€
Pyörän käyttö uusintakokeessa90€

Hinnasto A2 (K18) ja A (K24)

A2 ja A kurssi hinnastoKurssihinta minimiopetusmäärällä
Koko kurssi autokoulussa
Sisältää
Oppimateriaalin
5 ajotuntia á 50minuuttia
Pyörän käytön 1. käsittely- ja 1. ajokokeessa
Lisäksi EAS koulutus ensimmäistä ajokorttia suorittavalla 45€
Ensimmäistä ajokorttia suorittavalle 640€
+ viranomaismaksut alkaen 138€

Ajokortilliselle595€
(504€)
+ viranomaismaksut alkaen 138€
Harjoitusluvalla suorittaessa
Sisältää
Oppimateriaalin
4 ajotuntia á 50 minuuttia
Pyörän käytön 1. käsittelykokeessa
Lisäksi EAS koulutus ensimmäistä ajokorttia suorittavalla 45€
Ensimmäistä ajokorttia suorittavalle 549€
+ viranomaismaksut alkaen 170€

Ajokortilliselle504€
+ viranomaismaksut alkaen 170€
Kurssin hintakatto
(ei sisällä viranomaismaksuja
1100€ + viranomaismaksut alk 138€
Lisäopetusmaksut
Peruskäsittelytunti kevytmoottoripyörällä.
Suosittelemme tätä kaikille alkuun.
Tunti helpottaa käsittelyn omaksumista ja nopeuttaa kurssin etenemistä
82€
Lisäajotunti (á 50min)91€
Pyörän käyttö uusintakokeessa90€

Viranomaisille suoritettavat maksut

  • Ajokorttilupamaksu 39€ paperinen/24€ sähköinen hakemus
  • Teoriakoemaksu 40€ normaali/107€ tulkin avustama
  • Ajokoemaksu 74€
  • Harjoituslupamaksu 32€, koskee ainoastaan harjoituslupaa hakevia

Voidaksesi suorittaa A-luokan ajokortin, on sinun haettava ajokorttilupaa Traficom:lta.

Tutustu joustaviin maksutapoihin

AULIKSEN A1, A2 ja A-LUOKKIEN OPPILAITTEN KESKIMÄÄRÄINEN LOPULLINEN AJOTUNTIMÄÄRÄ
A1Ensimmäisenä ajokorttina suorittaneet9-10 ajotuntia
AM-kortilliset6-7
A2Kaikki yhteensä6-7 ajotuntia
AKaikki yhteensä6-7 ajotuntia

1. Ilmoittaudu valitsemalla itsellesi aloituspaketti

Sivun alaosasta löydät linkin ilmoittautumissivulle. Valitse aloituspaketti sen mukaan, suoritatko ensimmäistä ajokorttia, vai oletko jo ajokortillinen. Saat tunnukset oppimisympäristöön heti kun olemme vahvistaneet ilmoittautumisesi ja pääset aloittamaan opinnot. Voit maksaa aloitusmaksusi ilmoittautumisen yhteydessä kätevästi pankkitunnuksilla.

2. Hae ajokorttilupaa TRAFICOM:lta

Moottoripyöräkortin suorittaminen edellyttää ajokorttilupaa. Mikäli sinulla on käytössä pankkitunnukset, etkä tarvitse kuvia tai lääkärintodistusta, voit hakea ajokorttiluvan sähköisesti. Lue lisää ajokorttiluvan hakemisesta.

3. Aloita opiskelu

Ensimmäistä ajokorttia suorittaessasi aloitat opiskelun neljän teoriatunnin EAS-koulutuksella. Toistaiseksi teoriatunnit ovat tarjolla ainoastaan verkkopalvelun kautta. Verkkotuntipalvelu on avoinna monipuolisesti. Näet tarkemmat aukioloajat oppimisympäristössä.

Kortin suorittaminen edellyttää monipuolista omatoimista opiskelua. Tätä varten käytössäsi on erittäin laaja ja monipuolinen sähköinen oppikirja, itseopiskelutehtäväpaketti ja Netreeni -teoriakoeharjoitusohjelma.

4. Suorita ajotunteja

Voit suorittaa moottoripyörätunteja EAS-koulutuksen suoritettuasi. Entuudestaan ajokortin omaavat voivat varata ajotunteja heti ilmoittauduttuaan kurssille.

5. Läpäise teoriakoe

Haettuasi ajokorttiluvan ja suoritettuasi riittävästi omatoimista itseopiskelua, voit käydä läpäisemässä teoriakokeen.

6. Läpäise käsittelykoe ja ajokoe

Teoriakokeen suoritettuasi voit varata kauttamme käsittelykokeen. Käsittelykokeeseen voi osallistua suoritettuasi neljä ajotuntia. Käsittelykokeen läpäistyä voit osallistua ajokokeeseen. Moottoripyöräkortti toimitetaan sinulle postitse läpäistyn ajokokeen jälkeen.

A-korttiluokkien ikärajat ja ajo-oikeudet 

  • A1 (”kevari”), oikeuttaa ajamaan max 11kW tehoista ja max 125cc kokoluokan pyörää. Kortin voi saada 16 vuotta täytettyä
  • A2 (”väli A”), oikeuttaa ajamaan max 35kW tehoista moottoripyörää, jonka tehoja ei ole kuristettu yli 70kW alkuperäistehot omaavasta pyörästä. Kortin voi saada 18 vuotta täytettyä
  • A (”rajoittamaton”), oikeuttaa ajamaan kaikkia moottoripyöriä. Kortin voi saada 24 vuotta täytettyä. Kortin voi saada aiemmin, kunhan omaa A2 luokan ajokortin, joka on ollut kaksi vuotta voimassa.

Harjoituslupa

Mikäli omistat jo pyörän, mutta et ajo-oikeutta, voit suorittaa A-luokat myös harjoitusluvalla. Voit hakea lupaa, kun olet suorittanut

  • – Teoriakokeen
  • – 4 ajotuntia
  • – Käsittelykokeen

Tarvitset omatoimista harjoittelua varten oman pyörän, joka on suoritettavaa korttiluokkaa vastaava. Lisäksi harjoittelua on valvottava nimetyn valvojan toimesta. Harjoituslupa on voimassa kolme kuukautta. Luvan myöntää Traficom.

A-luokkien korotus

Voit korottaa kaksi vuotta voimassa olleen A1-luokan ajokortin A2-luokan kortiksi ja A2-luokan kortin A-luokan kortiksi käymällä korotuskurssin, tai suorittamalla käsittely- ja ajokokeen korttiluokkaa vastaavalla pyörällä. Tällöin vaatimuksena on, että sinulla on ollut alempi luokka voimassa kaksi vuotta.

Voit korottaa korttia yhtä luokkaa isommaksi myös siinä vaiheessa kun saavutat isompaa luokkaa vastaavan iän, vaikkei edellinen kortti olekaan ollut kahta vuotta voimassa. Tällöin sinun tulee suorittaa teoria-, käsittely- ja ajokoe.

Mikäli olet korottamassa A1-korttia suoraan A-luokkaan, vaaditaan sinulta 24 vuoden ikä. Korotus tapahtuu suorittamalla teoria-, käsittely- ja ajokoe.

A-luokkien korotushinnastoA1->A2 (K18)
A2-> A (K20/K24)
A1-A (K24)
Korotuskurssi
2 teoriatuntia
5 ajotuntia
Ei kokeita
500€
+ajokorttilupamaksu 37€
Tutkinnolla korotus
Ajotunti á 50min91€
Pyörän käyttö kokeessa90€

-Ajokorttilupamaksu 22/37€
-Käsittely- ja ajokoemaksu 68€
-Teoriakoe, mikäli vaaditaan, 37€

Kurssihinnat eivät sisällä ajokorttilupamaksua, eikä Ajovarman perimiä tutkintomaksuja. Ajantasaiset hintatiedot löydät Ajovarman sivuilta.

Ilmoittautuminen

Klikkaamalla allaolevaa linkkiä, pääset ilmoittautumaan kursseille.  Ilmoittautuasi saat sähköpostiisi vahvistuksen, jossa on tarkemmat ohjeet kurssin aloittamiselle.

Mikäli suoritat ensimmäistä ajokorttia, aloitat opiskelun EAS-koulutuksella. EAS on neljän teoriatunnin laajuinen.  Voit suorittaa teoriatunnit sähköisen oppimisympäristön kautta. Saat sähköpostitse henkilökohtaiset tunnukset palveluun ilmoittauduttuasi kurssille.

Mikäli sinulla on jo olemassaoleva ajokortti, tai olet suorittanut EAS-koulutuksen muualla, voit heti ilmoittautumisen jälkeen varata ajotunnin toimistosta.