Henkilöautokortti (B)

Ajokortti hintatakuulla! Kaikissa kursseissa on hintakatto, jonka yli autokoulumaksusi eivät voi nousta. Kurssi sisältää vähintään 14 ajotuntia, ja 4 tai 8 teoriatuntia, riippuen suoritatko ensimmäistä ajokorttia.

Henkilöautokortin hinta

Me ilmoitamme aina halvan alkaen- hinnan lisäksi myös oppilaiden keskimääräisen toteutuneen hinnan. Ilmoitamme myös keskimääräisen ajoharjoittelun määrän, mitä oppilaamme ovat tarvinneet läpäistäkseen ajokokeen ja ilmoitamme myös ajokokeen läpäisyprosentin. Muut autokoulut eivät näitä yleensä julkaise. Halpa alkaen- hinta ei pääsääntöisesti toteudu, vaan lakisääteisen minimiopetuksen lisäksi oppilas tarvitsee pääsääntöisesti lisäharjoittelua, joka nostaa toteutunutta kurssimaksua merkittävästi. Olemme myös valtakunnan ainoita autokouluja, jotka ovat määrittäneet henkilöautokurssille maksimihinnan.

Keskimääräinen kokonaishinta 2021

Valtaosa oppilaistamme valitsee liukkaan ajon suoritettavan radalla.

Ensimmäistä korttia suorittavalle 1669€
+viranomaismaksut alk. 163€

Ajokortilliselle 1220€
+viranomaismaksut alk. 163€

Ensimmäistä korttia suorittavalle

alk. 905 + viranomaismaksut alk. 163€
 • oppimateriaali
 • 7 ajotuntia simulaattorilla
 • 7 ajotuntia oikealla autolla
 • auton käyttö kokeessa
 • EAS- ja RTK-teoriatunnit (yht 8 tuntia)

Ajokortilliselle

alk. 860 + viranomaismaksut alk. 163€
 • oppimateriaali
 • 7 ajotuntia simulaattorilla
 • 7 ajotuntia oikealla autolla
 • auton käyttö kokeessa
 • RTK-teoriatunnit (yht 4 tuntia)

Meillä ei ole käytössä erillisiä paketteja. Sinun ei siis tarvitse päättää ennen kurssin alkua, kuinka monta ajotuntia aiot milläkin tavalla suorittaa. Alle on listattu kuitenkin joitain esimerkkejä, joiden avulla näet kokonaiskustannusten suuruusluokan.

HINTAESIMERKKI ensimmäistä korttia suorittavalle

1405 + viranomaismaksut alk. 163€
 • oppimateriaali
 • 1 ajotunti simulaattorilla
 • 13 ajotuntia oikealla autolla
 • vapaavalintainen määrä lisäharjoittelua simulaattorilla
 • auton käyttö kokeessa
 • EAS-koulutus

HINTAESIMERKKI ajokortilliselle

1360 + viranomaismaksut alk. 163€
 • oppimateriaali
 • 1 ajotunti simulaattorilla
 • 13 ajotuntia oikealla autolla
 • vapaavalintainen määrä lisäharjoittelua simulaattorilla
 • auton käyttö kokeessa
 • EAS-koulutus

2023 alkaen B-kurssin hintakatto 2300€

+viranomaismaksut alk. 163€

Lopullisen hinnan määräytymisperusteet

 • EAS-koulutus 4 teoriatuntia 45€
  (vain ensimmäistä ajokorttia suorittaessa)
 • Riskientunnistamiskoulutus 4 teoriatuntia ja 4 ajotuntia 290€-390€
  Vaihtoehtoisesti:
  - yksi ajotunti simulaattorilla (pimeänajo), kolme autolla (taajama- maantie- ja iukkaalla ajo) 390€
  - kaksi ajotuntia simulaattorilla (pimeän- ja liukkaalla ajo), kaksi autolla (taajama- ja maantieajo) 290€
 • 10 perusajotuntia 400€-800€
  Minimiajotunneista voi suorittaa simulaattorilla enintään puolet
  -ajotunti simulaattorilla á 0€ (norm. 25€)
  -ajotunti oikealla autolla á 80€
 • Kattava sähköinen opiskelumateriaali 50€
  -oppikirja
  -oppimisympäristö
  -teoriakokeen harjoitusohjelma
 • Auton käyttö 1. ajokokeessa 120€
 • Lisäopetushinnasto:
 • Lisäajotunti simulaattorilla 0€
 • Lisäajotunti autolla 80€
 • Auton käyttö uusintakokeessa 120€

Kurssihinnat eivät sisällä TRAFICOM:n ja Ajovarma Oy:n viranomaismaksuja. Viranomaismaksuja ei myöskään huomioida hintakatossa.

Viranomaisille suoritettavat maksut:

Ajokorttilupamaksu 39€ paperinen/24€ sähköinen hakemus

Teoriakoemaksu 40€ normaali koe/107€ suullinen koe

Ajokoemaksu 99€

Ajokorttilupaa varten saatetaan edellyttää joitakin liitteitä, joiden hankkimisesta voi koitua kustannuksia. Lue lisää ajokorttiluvasta, ja sen hakemisesta.

Tutustu joustaviin maksutapoihin

Auliksen henkilöautokorttia suorittavien oppilaiden keskimääräinen ajotuntimäärä ja ajokokeen läpäisyprosentti vuonna 2021

 • Ajotuntien määrä ensimmäisenä ajokorttina suorittavilla
  18 ajotuntia oikealla autolla ja 3 ajotuntia simulaattorilla
 • Ajotuntien määrä muun ajokortin entuudestaan omaavilla
  8-9 ajotuntia oikealla autolla ja 5-6 ajotuntia simulaattorilla
 • Ensimmäisellä yrityksellä ajokokeen läpäisseiden osuus
  Ensimmäistä ajokorttia suorittaneet 51,6%
  Entuudestaan jonkin ajokortin omanneet 100%

Manuaalivaihteisella tai automaatilla

Voit suorittaa ajokortin niin manuaali-, kuin myös automaattivaihteisella. Mikäli suoritat kortin automaatilla, saat tällöin ajokorttiin erityisehdon, joka sallii vain automaattivaihteisen auton kuljettamisen. Erityisehdon voi poistaa myöhemmin suorittamalla ajokokeen manuaalivaihteisella. Mikäli suoritat meillä kortin automaatilla ja vaihdat kortin manuaaliseksi 9 kuukauden kuluessa ajokortin saamisesta, emme veloita manuaaliauton käytöstä kokeessa lainkaan. Maksat tuolloin vähintään yhdestä ajotunnista, eli 80€.

Ei paketteja vaan yksilöllinen opetus

Meillä sinun ei tarvitse sitoutua paketteihin kurssin alussa. Auton käsittely harjoitellaan ensin simulaattorilla, jonka jälkeen käsittelyä harjoitellaan omalla autolla. Tämän jälkeen päätät itse, millä tavoin haluat ajotunnit suorittaa. Simulaattorituntimme on markkinoiden edullisin, kurssin suorittajalle 0€. Ainoa vaatimus on, että puolet ajotunneista tulee suorittaa oikealla autolla. Pakollisia ajotunteja on 14. Alempaa löydät taulukoituna oppilaittemme keskimääräisen ajoharjoittelun määrän, keskimääräisen kurssin kokonaishinnan, sekä läpäisyprosentit vuodelta 2021. Huomionarvoista on että valtaosa oppilaistamme valitsee ensimmäisten tuntien jälkeen jatkavan ajoharjoittelua ainoastaan oikealla autolla.

Avoimuus on valttimme

Ajokortti on aina arvokas investointi. Arvoihimme kuuluu läpinäkyvä ja rehellinen hinnan ilmoitus. Yhtenä harvoista autokouluista ilmoitamme halvan alkaen -hinnan lisäksi keskimääräisen hinnan ja olemme asettaneet myös kurssille hintakaton. Henkilöautokurssi sisältää lakisääteisesti vähintään 14 ajotuntia, joista vähintään 5,5 tuntia tulee suorittaa oikealla autolla. Meidän autokoulussa on suoritettava vähintään 7 ajotuntia oikealla autolla. Huomioithan, että lakisääteinen minimi on pääsääntöisesti riittämätön, ja vain harva läpäisee ajokokeen ajettuaan seitsemän ajotuntia autolla. Simulaattori on hyvä lisä harjoitteluun, mutta riittävä ajotaito vaatii kuitenkin riittävän määrän harjoittelua. Ensimmäistä ajokorttia suorittavien on tavallisesti ajettava kaikki vähimmäistunnit, ja muutama lisätunti läpäistääkseen ajokokeen. Sen sijaan T- AM- tai A-luokan ajokortin omaavat suorittavat kurssin yleensä vähemmällä harjoittelulla. Moottoripyörä- ja mopoautokortillisilla on useimmin mahdollisuus läpäistä ajokoe suoritettuaan ainoastaan seitsemän oikealla autolla ajettua ajotuntia.

Näin suoritat kurssin

Henkilöauton ajokortti oikeuttaa sinua ajamaan auton lisäksi esimerkiksi traktoria, mopoa ja mopoautoa. Saat kytkeä autoosi myös perävaunun tietyin rajoituksin. Tutustu tarkemmin B-kortin ajo-oikeuksiin. Kurssin suorittaminen sujuu vaivatta näillä ohjeilla

1. ILMOITTAUDU VALITSEMALLA ITSELLESI ALOITUSMAKSU

Sivun alaosasta löydät linkin ilmoittautumissivulle. Valitse aloitusmaksu sen mukaan, suoritatko ensimmäistä ajokorttia, vai oletko jo ajokortillinen. Saat tunnukset oppimisympäristöön heti kun olemme vahvistaneet ilmoittautumisesi ja pääset aloittamaan opinnot. Voit maksaa aloitusmaksusi ilmoittautumisen yhteydessä kätevästi pankkitunnuksilla.

2. HAE AJOKORTTILUPAA TRAFICOM:LTA

Henkilöautokortin suorittaminen edellyttää ajokorttilupaa. Mikäli sinulla on käytössä pankkitunnukset, etkä tarvitse kuvia tai lääkärintodistusta, voit hakea ajokorttiluvan sähköisesti. Lue lisää ajokorttiluvan hakemisesta.

3. ALOITA OPISKELU

Ensimmäistä ajokorttia suorittaessasi aloitat opiskelun neljän teoriatunnin EAS-koulutuksella. Toistaiseksi teoriatunnit ovat tarjolla ainoastaan verkkopalvelun kautta. Verkkotuntipalvelu on avoinna monipuolisesti. Näet tarkemmat aukioloajat oppimisympäristössä.

Kortin suorittaminen edellyttää monipuolista omatoimista opiskelua. Tätä varten käytössäsi on erittäin laaja ja monipuolinen sähköinen oppikirja, itseopiskelutehtäväpaketti ja Netreeni -teoriakoeharjoitusohjelma.

4. SUORITA AJOTUNTEJA

Voit varata itsellesi henkilöauton ajotunteja heti, kun olet edistynyt itseopiskeluissa tasolle kaksi. Lisäksi ensimmäistä korttia suorittavilta edellytämme ensimmäisten neljän teoriatunnin (EAS) suorittamista. Ajotunnit kannattaa varata toimistosta puhelimitse. Tarjoamme ajotunteja manuaali- ja automaattivaihteisilla autoilla. Ajoharjoittelu aloitetaan simulaattorilla. Kun käsittelytaidot ovat simulaattorilla riittävän hyvät, siirrytään harjoittelemaan oikealla autolla. Tämän jälkeen asiakas itse valitsee hyödyntääkö simulaattoria ajo-opetuksessa. Ainoastaan pieän ajo on sen jälkeen pakollinen simulaattorilla.

5. LÄPÄISE TEORIAKOE

Haettuasi ajokorttiluvan ja suoritettuasi riittävästi omatoimista itseopiskelua, voit käydä läpäisemässä teoriakokeen.

6. LÄPÄISE AJOKOE

Suoritettuasi teoriakokeen, riskientunnistuskoulutuksen ja lakisääteiset ajotunnit, olet oikeutettu suorittamaan ajokokeen. Ajokortti toimitetaan sinulle postitse hyväksytyn ajokokeen jälkeen.

ILMOITTAUTUMINEN

Klikkaamalla allaolevaa linkkiä, pääset ilmoittautumaan kursseille. Ilmoittauduttuasi saat jatko-ohjeet ja voit aloittaa opiskelun parhaimmillaan jopa samana päivänä.

Mikäli suoritat ensimmäistä ajokorttia, aloitat opiskelun EAS-koulutuksella. EAS on neljän teoriatunnin laajuinen.  Voit suorittaa teoriatunnit sähköisen oppimisympäristön kautta. Saat sähköpostitse henkilökohtaiset tunnukset palveluun ilmoittauduttuasi kurssille.

Mikäli sinulla on jo olemassaoleva ajokortti, tai olet suorittanut EAS-koulutuksen muualla, voit heti ilmoittautumisen jälkeen varata ajotunnin toimistosta.

Ilmoittaudu kurssille

Voit ilmoittautua kurssille ilmoittautumissivulla, puhelimitse, sähköpostitse tai käymällä toimistollamme.

Ilmoittauduttuasi sähköisesti saat sähköpostitse vahvistuksen ilmoittautumisestasi. Tarkistathan myös roskapostilaatikon.